19 Mayıs Üniversitesi



GENEL BİLGİLER

Ondokuz Mayıs Üniversitesi 1975 yılında kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin merkez yerleşkesi, Karadeniz bölgesinde uluslararası bir limana sahip olan Samsun’dadır.



Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Amasya, Ordu ve Sinop dahil toplam 10 kent ve beldeye yayılmış fakülte ve okullarıyla bölgesel bir üniversitedir. İlk kurulduğunda, Tıp Fakültesi’nde sadece 26 öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitemizin öğrenci sayısı, 2003-2004 eğitim-öğretim yılında 231 yabancı uyruklu, 753 yükseklisans, 308 doktora öğrencisi dahil olmak üzere toplam 28,030’a ulaşmıştır. Üniversitemizde ülkemizin çeşitli bölgelerinden gelen öğrencilerin yanısıra özellikle Samsun ve çevre illerden gelen öğrencilerimiz büyük çoğunluğu oluşturmaktadır.2002-2003 akademik yılı sonu verilerine göre; üniversitemizde 189 Profesör, 185 Doçent, 579 Yardımcı Doçent, 297 Öğretim Görevlisi, 702 Araştırma Görevlisi, 73 Okutman, 82 Uzman, 1 Eğitim-Öğretim Planlamacısı olmak üzere toplam 2108 öğretim elemanı görev yapmakta, 1764 idari personel çalışmaktadır.

Üniversitemiz, Tıp, Mühendislik, Diş Hekimliği, 3 Fen Edebiyat Fakültesi, Ziraat, İlahiyat, 3 Eğitim Fakültesi, Su Ürünleri, İktisadi ve İdari Bilimler ve Veteriner fakülteleri olmak üzere toplam 14 fakülte ve bu fakültelerde yürütülen 90 lisans programı, 5 yüksekokul, 14 Meslek Yüksekokulu (2 yıllık) ve 4 Enstitü (Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Güzel Sanatlar) ile eğitim-öğrenim hizmetlerini sürdürmektedir.

Rektör, üniversitenin en üst yöneticisidir. Üniversite öğretim üyelerinin oy kullandığı seçim sonucunda en çok oyu alan 6 aday arasından Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlediği 3 adaydan biri Cumhurbaşkanı tarafından 4 yıl süreyle “Rektör” olarak atanır. Rektör, “Üniversite Yönetim Kurulu” ve “Üniversite Senatosu”nun başkanlığını yapar, 2547 Sayılı Yüksek Öğrenim Kanunu’nun öngördüğü görev ve yetkilere göre yöneticilik görevini sürdürür, üniversiteye bağlı tüm birimler arasındaki eşgüdümü sağlar.Üniversitede görev yapan profesörler arasından Rektör tarafından seçilen üç Rektör Yardımcısı; Rektöre görev süresince yardım ederler. Rektör ayrıca Rektör Danışmanları da atayabilir. Üniversitemizde dört Rektör Danışmanı görev yapmaktadır.Fakülte Dekanları; Yüksek Öğretim Kurulu’nca, Rektör tarafından aday gösterilen üç tam zamanlı görev yapan profesör arasından, 3 yıl süreyle seçilir. Dekanlar, Fakülteleri temsil ederler ve fakülte işlerini yürütürler.Rektör tarafından atanan Enstitü ve Yüksekokul Müdürleri ile Fakülte Dekanı tarafından atanan Bölüm Başkanları’nın tümü 3 yıl süreyle görev yaparlar.

Üniversite Senatosu; Rektörün başkanlığında, Rektör Yardımcıları, Dekanlar ve her fakülteden, fakülte kurullarınca üç yıl için seçilen birer profesör öğretim üyesi ile rektörlüğe bağlı Enstitü ve Yüksekokul Müdürlerinden oluşur.Yüksek Öğretim Kurulu’nun internet sitesinden üniversitelerin akademik yapısı ve bu yapıların görev, yetki ve sorumlulukları hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Beslenme -Yurt ve Barınma :

Yükseköğretim kurumlarımızın bulunduğu bütün kampüslerimizde akademik ve idarî personelimize verilen yemek, öğrencilerimize de aynı miktar ve kalitedeki yemek verilmektedir. Öğrenci ve personelimizin sağlıklı ve dengeli beslenmesi Üniversitemizin büyük önem verdiği konulardan birisidir.
Samsun’da, çok sayıdaki özel yurtların yanında Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait toplam 5412 yatak kapasiteli yurtlar bulunmaktadır. Bu yurtlardan 2300 kız, 3112 erkek öğrenci faydalanma imkânı bulmaktadır. Ayrıca öğrencilere ev kiralama konusunda kolaylık gösterilmektedir.

LÜTFEN YORUM YAZINIZ. . .

0 YORUMLAR:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz. . . adınızı (adsız) değitirerek yorum yazınız.

 
 
 

Labels

Labels

Labels