Boğaziçi Üniversitesi



Boğaziçi Üniversitesi Logosu.jpg






GEÇMİŞTEN BUGÜNE BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

Boğaziçi Üniversitesi 12 Eylül 1971 tarihinde kurulmuştur. Kökeni 1863 yılına dayanan Boğaziçi Üniversitesi, yaklaşık 150 yıllık deneyimi ve alanlarında yetkin akademik kadrosu ile öğrencilerine uluslararası düzeyde bir eğitim ve demokratik bir yaşam bilinci vermektedir. Bilim, kültür ve iş dünyasına katkıda bulunan mezunlarıyla uluslararası düzeyde mükemmelliği hedeflemektedir.

Boğaziçi Üniversitesi'nin misyonu, evrensel boyutta bilgi üretmek, bilim ufkunu genişletmek, çağdaş bilimsel, teknolojik ve kültürel birikimin egemen olmasını sağlayacak, toplumun gelişmesine katkıda bulunacak aydın ve yaratıcı düşünebilen insanlar yetiştirmektir.



Boğaziçi Üniversitesi araştırma ağırlıklı bir üniversite modelini benimsemektedir. Lisans ve lisansüstü eğitim ve araştırma için ilave kaynaklar yaratılmaktadır. Lisans eğitimi kalitesinin sürekli yükseltilmesi üniversitemizin temel yaklaşımıdır. Kadrosu üstün nitelikli öğretim üyelerinden oluşan Boğaziçi Üniversitesi, her yıl Türkiye’nin en seçkin öğrencilerini almaya devam etmekte ve dünyadaki nitelikli üniversiteler arasında yer almaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi’nin öğrencilerine kazandırdığı sosyal ve dışa dönük yapının temelinde kurulduğu günden beri üniversite kültürü haline gelmiş olan öğrenci kulüpleri geleneği yatar. Kulüpler çatısında gerçekleştirilen faaliyetlerle öğrenciler, iyi vakit geçirmenin yanı sıra, üniversitenin ilk yılından itibaren mezun oluncaya kadar farklı alanlarda tecrübe kazanma ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunma fırsatı bulurlar.

KAMPÜSLER HAKKINDA

İstanbul’un merkezi semtlerinden Levent’e yakın olan Boğaziçi Üniversitesi’nin ana kampüsleri, Bebek, Etiler, Rumeli Hisarı ve Hisarüstü semtlerine paralel konumlanmıştır. Ayrıca Kilyos ve Kandilli’de de kampüsleri bulunmaktadır.
Güney Kampüs: Ana kampüs olma özelliğini halen koruyan tarihi kampüste, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu, Natuk Birkan Binası, Psikoloji-Sosyoloji Binası, Atatürk Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Müze, Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi, Matematiksel Bilimler Merkezi, Mithat Alam Film Merkezi, Hülya Bozkurt Güzel Sanatlar Atölyesi, Bilgi İşlem Merkezi, Öğrenci Faaliyetleri Binası, Zeynep-Ayşe Birkan Kız Yurdu, 1. Erkek Yurdu, Revir, Genel İdare Binası ve Rektörlük Binası yer almaktadır.
Kuzey Kampüs: Bu kampüste Eğitim Fakültesi, Eğitim Teknolojileri binaları, Fen ve Mühendislik Bilimleri laboratuvarlarının yer aldığı Kare Blok, teknolojik donanımlı derslik ve amfilerin yer aldığı New Hall, KOSGEB, Kuzey YADYOK Binası, Kütüphane, 1.Kuzey Yurdu, 2. Kuzey Yurdu, 3. Kuzey Yurdu, Öğrenci Yemekhanesi ve Kafeterya bulunmaktadır.
Hisar Kampusü: Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ile içerisinde kapalı yüzme havuzu ve spor salonları bulunan Hisar Spor Tesisi bu kampüste yer almaktadır.
Sarıtepe-Kilyos Kampusü: Karadeniz sahilindeki bu kampüste Kilyos Öğrenci Yurtları, Yabancı Diller Yüksek Okulu’nun bir bölümü ve Sarıtepe Sosyal Tesisleri hizmet vermektedir.
Kandilli Kampusü: Tarihi Kandilli Rasathanesi, Deprem Araştırma Enstitüsü, Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü’nün yanı sıra Teleiletişim ve Enformatik Alanında Öğretim Üyesi Yetiştirme Merkezi (TAM) bu kampüste yer almaktadır.
Uçaksavar Kampusü: Çim sahaya, koşu pistine ve ‘fitness center’a sahip bir spor sahası ile gelişmiş olanaklara sahip bir spor salonunun bulunduğu kampüste Superdorm Öğrenci Yurdu, Uçaksavar Öğrenci Yurdu, Garanti Kültür Merkezi ve Yaşam Boyu Eğitim Merkezi yer almaktadır.
YURT OLANAKLARI
Boğaziçi Üniversitesi, Robert Kolej'den devraldığı çoğulcu, çağdaş kültürel yaklaşımını, 1980 sonrası artan öğrenci sayısına rağmen, uyguladığı yurt politikası ile korumayı başarmıştır. Üniversite İstanbul dışından gelen 3297 öğrencisine yurtlarında barınma imkânı sağlamaktadır.
Yurt başvuruları öğretim üyeleri ile idarecilerden oluşan “Yurtlar Komisyonu” tarafından oluşturulan ve Rektörlükçe onaylanmış ölçütlere göre değerlendirilir.
Boğaziçi Üniversitesine yeni yerleşen öğrencilerin yurt yerleştirmelerinde göz önüne alınan kriterler şu şekildedir:
İstanbul dışından gelen ve İngilizce Hazırlık Sınıfı’nda okuyacak öğrenciler Kilyos Kampüsü’nde yer alan 1. ve 2. Kilyos yurtlarında barınmaktadırlar. İngilizce Hazırlık Sınavı’nı geçerek bölüme başlayan öğrenciler ile başarıya dayalı yurt bursu kazanan öğrenciler ise Kuzey, Uçaksavar ve Superdorm yurtlarında barınmaktadırlar.
Boğaziçi Üniversitesi Yurtları, BÜ Yurtlar Yönetmeliği hükümlerince yönetilmekte ve denetlenmektedir.
Boğaziçi Üniversitesi yurtları oda ve daire tipi olmak üzere iki tipe ayrılmaktadır.
Oda Tipi Yurtlar (I. Erkek, 1.ve 2. Kuzey, II. Kilyos ve Zeynep-Ayşe Birkan Kız Yurdu):
Bu tip yurtlar odalar şeklinde tanzim edilmiştir. Öğrenci odalarında internet ve telefon bağlantısı, ahşap mobilya ranza, dolap, masa, sandalye, kitaplık ve buzdolabı yer almaktadır. Banyo ve tuvaletler ise ortak kulanım alanı şeklindedir. Banyo ve lavabolarda sıcak su imkanı sunulmaktadır.
Daire Tipi Yurtlar (Uçaksavar Yurdu, 3.Kuzey, I. Kilyos Yurdu ve Superdorm)
Bu tip yurtlarda öğrenci ikamet alanları, mutfak, banyo ve tuvaleti içinde olan daireler şeklinde tanzim edilmiştir. Öğrenci odalarında internet ve telefon bağlantısı, ahşap mobilya ranza, dolap, masa, sandalye, kitaplık ve buzdolabı yer almaktadır.
YURT ADI
KAPASİTE
KAMPÜSÜ
1. Erkek Yurdu
252
Güney
Zeynep-Ayşe Birkan Kız Yurdu
228
Güney
1. Kuzey Yurdu
454
Kuzey
2. Kuzey Yurdu
408
Kuzey
3. Kuzey Yurdu
502
Kuzey
Uçaksavar Yurdu
219
Uçaksavar
1. Kilyos Yurdu
411
Kilyos
2. Kilyos Yurdu
341
Kilyos
Superdorm (özel)
486
Uçaksavar
TOPLAM
3297

11500 civarındaki öğrencisinden 3297’sini yurtlarında barındıran Üniversitemiz, Türkiye’nin en seçkin öğrencilerinin, İstanbul gibi büyük ve karmaşık bir şehrin olumsuz yönlerinden etkilenmemesi; kampüs ortamının getirdiği 24 saatlik yaşam avantajını ve bu sayede oluşan Boğaziçili kimliğini koruyup geliştirmeyi amaç edinmiştir.






0 YORUMLAR:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz. . . adınızı (adsız) değitirerek yorum yazınız.

 
 
 

Labels

Labels

Labels