ALES

ALES Hakkında Genel Bilgi

 

ALES, 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda,
 
  • ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,
  • yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,
ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.
Sınavda alınan puanlar, adaylara Sınav Sonuç Belgesiyle duyurulacak ve istenildiğinde yukarıda sayılan amaçlar için ilgili kurumlara adaylar tarafından verilecektir.

Sınav, yılda iki kez, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılacaktır.



ALES Başvuru Koşulları

 

Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.
Sınavda sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav saat 09.30'da başlayacak ve cevaplama süresi 180 dakika (3 saat) olacaktır. Bişkek'te sınav Türkiye saatiyle 09.30'da başlayacaktır.
Bu sınavın sonuçları, yapıldığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerlidir.
Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar. Başarılı olan adaylar, “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”te belirtilen genel ve özel şartları taşımaları halinde giriş sınavlarına başvurabilirler.
Doktora veya sanatta yeterlik derecesine sahip olanlar, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği hükümlerine göre uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar, bu Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalışmakta olanlar ile yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının çalışmakta oldukları yükseköğretim kurumlarında veya başka yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurularında, merkezi sınav; meslek yüksekokullarının öğretim elemanı kadrolarına başvurularda ise yabancı dil şartı aranmaz.
Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu sınavın sonuçlarını kullanacaklardır. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir. Yükseköğretim kurumları lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde sınav puanının, % 50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklardır. Yükseköğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabileceklerdir. Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora öğrencilerinden ALES'e girmiş olma koşulu aranmaz, ALES sonuçları değerlendirmeye tabi tutulmaz.
Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacaktır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkânlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurt dışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken bu sınavın sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Yurt dışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sonuç belgelerini bu kurumlara verebileceklerdir.
Yurt içindeki ve yurt dışındaki kurumlar istedikleri takdirde amaçları doğrultusunda bu sınavın sonuçlarını kullanabilirler.


ALES Başvuru İşlemleri

 

ÖSYM’nin tarafınıza daha önce vermiş olduğu Şifreyi hatırlamıyorsanız, size en yakın başvuru merkezine nüfus cüzdanınız ve T.C. Kimlik/Y.U. Numaranız ile birlikte giderek, yeni şifrenizi alınız. Alacağınız bu şifre, daha sonra ÖSYM’ye yapacağınız tüm sınav işlemlerinde kullanacağınız tek şifre olacaktır.
Adaylar, www.osym.gov.tr  internet adresinden 2010-ALES ilkbahar Dönemi Kılavuzu ve Aday Bilgi Formuna ulaşabilirler.
Başvurma süresi içerisinde kılavuzda belirtilen bankalardan(Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası ve Garanti Bankası) birine sınav ücretini yatırınız.
www.osym.gov.tr  internet adresinde yayınlanan Aday Bilgi Formunu önceden doldurmanız yararınıza olacaktır.
Bankaya sınav ücretini yatırdıktan sonra internet bağlantısı ve yazıcısı olan bir bilgisayarı kullanarak ÖSYM’nin www.osym.gov.tr  internet adresindeki "BAŞVURULAR" başlıklı alana girdikten sonra T.C. Kimlik / Y.U. Numaranız ile şifrenizi giriniz; mevcut bilgilerinizi kontrol ediniz, kimlik bilgileriniz dışında istediğiniz alanları güncelleyiniz, eksik bilgilerinizi giriniz.
Sonra Başvuru İşlemini Tamamla butonuna basınız ve "Başvurunuz Sistem Tarafından Başarıyla Tamamlanmıştır" iletisini bekleyiniz. Bu iletiyi gördüğünüzde Aday Bilgilerim bağlantısından Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinizin dökümünü alınız ve sistemden çıkınız. Bu belgeyi saklayınız.

Başvuracağınız Sınavın, son 2 yıl içinde yapılan herhangi bir oturumuna girmedi iseniz?
www.osym.gov.tr  internet adresinde açıklanan listede yer alan ALES Başvuru Merkezlerinden Başvurma Süresi içinde başvuru için randevu verilmesini isteyiniz.

Başvurma süresi içerisinde kılavuzda belirtilen bankalardan(Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası ve Garanti Bankası) birine sınav ücretini yatırınız.
www.osym.gov.tr  internet adresinde yayınlanan Aday Bilgi Formunu doldurunuz.
Doldurduğunuz Aday Bilgi Formu, nüfus cüzdanı veya fotoğraflı-onaylı bir özel kimlik belgesi ile birlikte randevu aldığınız gün ve saatte randevu aldığınız başvuru merkezine gidiniz.Başvuru hizmet bedeli olarak 3,00 TL ödeyiniz.
Bilgilerinizin, başvuru merkezi görevlisi tarafından elektronik ortama girişini izleyiniz, kurallara uygun fotoğrafınızı çektiriniz ve görevlinin size vereceği Aday Başvuru Kayıt Bilgileri dökümünden bilgilerinizi kontrol edip onaylayınız. Sizin ve görevlinin imzaladığı bu belgeyi saklayınız.
T.C. Uyruklu iseniz?
Daha önce ÖSYM’den Şifre almamışsanız; ÖSYM’nin internet sayfasındaki "Aday İşlemleri Sisteminden" Şifrenizi alınız. Alacağınız bu şifre daha sonra ÖSYM’ye yapacağınız tüm sınav başvurularında kullanacağınız tek şifre olacaktır.
T.C. Uyruklu değil iseniz?
T.C. Uyruklu değilseniz ve daha önce ÖSYM’den Y.U. Numarası almamışsanız; ÖSYM’nin internet sayfasındaki "Aday İşlemleri Sisteminden" Y.U. Numaranızı alınız. Alacağınız bu numara daha sonra ÖSYM’ye yapacağınız tüm sınav başvurularında kullanacağınız tek numara olacaktır.


ALES Sınavın Kapsamı

 

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav Türkçe olacaktır. Her iki bölüm tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kâğıdına işaretleyeceklerdir. Soru kitapçıkları farklı türde basılacaktır. Farklı türdeki soru kitapçıklarında sorular birbirinin tamamen aynı olacak, ancak soruların sıralanışı değişebilecektir. Bu nedenle, her soru kitapçığı türünün cevap anahtarı farklı olacaktır. Soru kitapçığı türü, kitapçığın üzerinde ve iç sayfalarında büyük harflerle yazılı olacaktır.
Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40'ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 80 sorudan oluşan bir test (Sözel Testi) yer alacaktır. Bütün adaylar her üç testi de cevaplayacaklardır. Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır. Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Her üç testteki sorular da, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.
Sınav evrakını teslim ederek sınav salonundan ayrılan bir aday tekrar sınav salonuna kesinlikle alınmayacaktır.


ALES Çıkmış Soruları


  2010 Sonbahar Dönemi ALES Soruları
 2010 İlkbahar Dönemi ALES Soruları
 2009 Sonbahar Dönemi ALES Soruları
 2009 İlkbahar Dönemi ALES Soruları
 2008 Sonbahar Dönemi ALES Soruları
 2008 İlkbahar Dönemi ALES Soruları
 2007 Sonbahar Dönemi ALES Soruları
 2007 İlkbahar Dönemi ALES Soruları

 

 

0 YORUMLAR:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz. . . adınızı (adsız) değitirerek yorum yazınız.

 
 
 

Labels

Labels

Labels