Gaziantep Üniversitesi

Gaziantep Üniversitesi logosu.jpg  
                                          Gaziantep Üniversitesi Tarihi

      Gaziantep üniversitesinin çekirdeğini, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mütevelli heyetinin 13 Nisan 1973 tarihli ve 1973/51 nolu toplantısında alınan MH.1973/51-215 nolu kararla kurulmuş olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü oluşturmaktadır. 10 Mayıs 1974 tarihli Mütevelli Heyet toplantısında alınan 1974/117 sayılı kararla mevcut Makine Mühendisliği Bölümüne ilaveten Elektrik Mühendisliği Bölümünün açılmasına karar verilmiş ve Gaziantep’teki kuruluş Mühendislik Fakültesine dönüştürülmüştür. 1974 yılında Temel Bilimler Bölümü ile Lisan Bölümü kurulmuş, Fakülteye 1977 yılında Uygulamalı Kimya Bölümü eklenmiştir. 1981 yılında İnşaat Mühendisliği kurulmuş, 1982 yılında Uygulamalı Kimya Bölümü Gıda Mühendisliği Bölümüne, Temel Bilimler Bölümü Fizik Mühendisliği Bölümüne dönüştürülmüştür.
      


    Milli Eğitim Bakanlığına bağlı faaliyet gösteren Gaziantep Meslek Yüksekokulu ile Kahramanmaraş Meslek Yüksekokulu 1981 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gaziantep Mühendislik Fakültesine bağlanmıştır.
      Gaziantep Üniversitesi, 27 Haziran 1987 tarihinde 3389 sayılı Yasa ile kurulmuştur. Aynı Yasa ile ODTÜ bünyesindeki Gaziantep Mühendislik Fakültesi ile Gaziantep ve Kahramanmaraş Meslek Yüksekokulları Gaziantep Üniversitesine bağlanmıştır. Mevcut akademik birimlere Tıp Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Kahramanmaraş Ziraat Fakültesi, Şanlıurfa İlahiyat Fakültesi, Adıyaman Eğitim Fakültesi ile Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Kilis Meslek Yüksekokulu, Sağlık, Fen ve Sosyal Bilimler Enstitüleri ilave edilmiştir. Daha sonraki yıllarda ise bu birimlerimize Gaziantep Eğitim Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İslahiye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Gaziantep Sağlık Yüksekokulu, Kilis Yusuf Şerefoğlu Sağlık Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Nizip Meslek Yüksekokulu, Besni Meslek Yüksekokulu, Gölbaşı Meslek Yüksekokulu, Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, Oğuzeli Meslek Yüksekokulu, Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu, İslahiye Meslek Yüksekokulu, Nurdağı Meslek Yüksekokulu ve Araban Meslek Yüksekokulu eklenmiştir.
      03.07.1992 tarih ve 3837 sayılı Yasa ile Kahramanmaraş Ziraat Fakültesi ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine, Şanlıurfa İlahiyat Fakültesi Harran Üniversitesine bağlanmıştır.
      01.03.2006 tarih ve 5467 sayılı Kanun ile kurulan Adıyaman Üniversitesine Adıyaman Eğitim Fakültesi, Adıyaman Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültesi, Besni Meslek Yüksekokulu ve Gölbaşı Meslek Yüksekokulu devredilmiştir.
      17.05.2007 tarih ve 5662 sayılı Kanun ile Kilis 7 Aralık Üniversitesi kurulmuş ve bu Üniversite’ye de Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi, Kilis Fen-Edebiyat Fakültesi, Kilis Yusuf Şerefoğlu Sağlık Yüksekokulu, Kilis Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu devredilmiştir.
      Ana Kampus Gaziantep–Kilis karayolu üzerinde şehir merkezine 7 km uzaklıktadır. Üniversitemizin ana kampus, taşralar ve istimlakı gerçekleştirilen alanlarla birlikte şu andaki toplam alanı 2.400.000 m2 olup, Yelligedik İl Ormanının 840 dönümlük kısmı Üniversite arazisi içerisindedir.
      Gaziantep Üniversitesinde hali hazır durumda 10 Fakülte, 3 Enstitü, 4 Yüksekokul, 9 Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Taşradaki Fakülte ve Yüksekokullar ile Şahinbey Araştırma Uygulama Hastanesi poliklinik binası dahil, binalar ve tesisler 259.798 m2’lik bir kapalı alanı kapsamaktadır. Yapımı devam eden ve planlanan inşaatlarla birlikte 2010 yılında toplam 320.000 m2’lik kapalı alana ulaşılması hedeflenmektedir. 

Eğitim ve Araştırma
Laboratuvarlar

    Üniversitemizin hemen her biriminde kendi alanlarıyla ilgili eğitim amaçlı kullanılan laboratuvarlar mevcuttur. Bu laboratuvarların yanı sıra öğrencilerin eğitim, araştırma, tez ve ödevlerini yapabilmeleri amacıyla 9 ayrı bölümde ve taşra birimlerimizin her birinde, internet bağlantılı bilgisayar laboratuvarları oluşturulmuştur.

Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi

    Gaziantep Üniversitesi, öğrencilerine ve mensuplarına etkin ve çağdaş bir kütüphane hizmeti sunmaktadır. Yaklaşık 7000 metrekare kapalı kullanım alanı bulunan kütüphane binasında 8 okuma, 2 sergi, 1 sinema, 1 konferans salonu bulunmaktadır. Genel koleksiyonun bulunduğu okuma salonları ile diğer bölüm salonları aynı anda 640 kişiye hizmet verebilecek kapasitededir.

    Kütüphane LC (Library of Congress) sınıflama sistemini kullanmaktadır. Yayınlar açık raf sistemi ile kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. Genel olarak kütüphane koleksiyonu 54.000 kitap, 20.400 ciltli süreli yayın olmak üzere yaklaşık 72.000 adettir. Ayrıca Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi 22 adet çevrimiçi veritabanı'na abonedir.

    ANKOS ve EKUAL aracılığıyla Science Direct (Elsevier), Web of Science (ISI), IOP (Institute of Physics), Synergy (Blackwell), Link (Springer Verlag), Kluwer, Interscience (John Wiley) veri tabanlarına on- line abonelik bulunmaktadır ve yaklaşık 10.000'nin üzerinde uluslararası dergiye tam makale olarak ulaşmak mümkündür. Halen kütüphane kullanıcılarına, "Kütüphane Otomasyon Programı YORDAM" aracılığıyla hizmet sunmakta ve on-line erişim sağlamaktadır.
Gaziantep Üniversitesi Kütüphane web sayfası için kutuphane.gantep.edu.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Araştırma ve Uygulama Merkezleri

    Üniversitemizde özellikle sosyal ve kültürel alanlardaki araştırma ve uygulamaların önemli bir kısmı aşağıda belirtilen merkezler tarafından yürütülmektedir. 1999 yılında Halep Üniversitesi bünyesinde kurulan "Türkçe Öğretim Merkezi" Gaziantep ve Halep Şehirleri arasındaki sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir rol üstlenmiştir. 


2011 - 2012 Akademik Takvimi
Önlisans, Lisans ve Lisansüstü Tıp Fakültesi Diş Hekimliği Fakültesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu


GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TANITIM FİLMİ


GAZİANTEP İLİ TANITIMI 


GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ YURT VE BARINMA , KYK

Barınma
    Üniversitemize il dışından gelen öğrencilerin Gaziantep kampüsündeki barınma ihtiyaçları, YURT-KUR`a bağlı öğrenci yurtlarından karşılanmaktadır. Yurt, erkek öğrenciler için 1046, kız öğrenciler için 972 yatak kapasitesine sahiptir. Yurtlarda öğrencilerin yemek yiyebileceği yemekhane ve kafeterya bulunmakta olup, bir adet kapalı spor salonu, bilardo salonu, kütüphane, çamaşırhane ve kuaför salonu mevcuttur. Ayrıca bilgisayar ve internet imkanları sunulmaktadır.
     Yurtlarda barınma imkanı bulamayan öğrencilerimiz için özel girişimciler tarafından işletilen yurt, pansiyon ve ev gibi alternatifler bulunmakta ve şehrimizde öğrenciler için barınma sorun teşkil etmemektedir.
       





0 YORUMLAR:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz. . . adınızı (adsız) değitirerek yorum yazınız.

 
 
 

Labels

Labels

Labels