Gemi Makinaları Mühendisliği

GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSİ

TANIM Gemi makineleri mühendisi, gemilerin itici kuvvet sistemlerinin, güç merkezlerinin, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin, dümen-dişli mekanizmasının, pompaların ve diğer mekanik ve elektrik teçhizatının projelerini yapan, bunların yapımı ve işletilmesiyle ilgili işleri planlayan ve yürütülmesini denetleyen kişidir.

GÖREVLER - Yeni inşa edilecek, yenileştirilecek veya onarımı yapılacak gemilerin projelerini yapar ve bu projelerin veya proje taslaklarının gemi genel planına yerleşimini sağlar, - Gemi genel planına göre ve uluslararası standartlara uygun olarak makine ve ekipmanları seçer ve geminin mühendislik hesaplarını yapar, - Gerekli malzemenin alımı için istenen nitelikleri belirler, - Projeler doğrultusunda yapım, işletim ile bakım ve onarım işlerinin yürütülmesini sağlar.


KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Bilgisayarlar ve hesap makineleri, telefon, faks gibi iletişim araçları, - Mihengir, gönye, cetvel, pergel, mikrometre gibi ölçü ve kontrol aletleri, - Şablon, rapido gibi çizim alet ve makineleri.


MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Gemi makineleri mühendisi olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel yeteneğe, - Sayısal düşünme yeteneğine, - Göz-el koordinasyonuna, - Bir işi planlayıp yürütebilme yeteneklerine sahip, - Şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilen, - Mekanik ilişkileri görebilen, bir makineyi tasarlayabilen, - Fen bilimlerine özellikle fiziğe ilgili kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Gemi makineleri mühendisi tersanelerde, fabrikalarda, gemi makine dairelerinde görev yapar. Çalışma yerleri bazen kirli ve rutubetli olabilmektedir. Çalışma ortamı kapalı ve gürültülüdür. Ancak proje yaparken büroda çalışır. Görev yaparken makine zabitleri, deniz motor makinistleri, ateşçi ve makine teknisyenleri ile işbirliği halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Gemi makineleri mühendislerinin iş bulma olanakları oldukça fazladır. Denizcilikten sorumlu Devlet Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığına bağlı denizcilik işletmelerinde, resmi ve özel tersanelerde; deniz taşımacılığı yapan özel kuruluşlarda, gemi makineleri imal eden fabrikalarda, bu makinelerin alım-satımını yapan ticarethanelerde, mühendislik bürolarında çalışabilmektedirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Bu mesleğin eğitimi İstanbul Teknik Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi, “Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği” bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Mesleğin eğitimine girebilmek için, - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak, - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Meslek eğitiminin süresi 4 yıldır. Eğitimleri süresince öğrenciler; Matematik, Fizik, Atölye (Tersane), Malzeme, Gemi Resmi, Gemi Makineleri, İmal Usulleri, Gemi Elektriği, Gemi Direnci, Gemi Deniz Yapı Mukavemeti, Gemi Hidrodinamik Dizaynları gibi temel bilim dersleri alırlar. Öğrenciler eğitimleri esnasında, bakım, onarım, imal ve dizayn üzerine staj yapmak zorundadırlar.

MESLEKTE İLERLEME Gemi inşaatı mühendisleri eğitimlerini sürdürerek akademik kariyer yapabilirler, çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda yönetim kademelerine yükselebilirler. BENZER MESLEKLER: Gemi ve deniz yapıları mühendisliği, gemi inşaatı mühendisliği.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Eğitim sırasında; Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumunun kredi hizmetlerinden, çeşitli kurum ve kuruluşlarca sağlanan burslardan yararlanabilirler. - Kamu kurum ve kuruluşlarında teknik hizmetler sınıfından ücret alırlar. Özel sektör de ise anlaşmaya bağlı olarak değişen miktarlarda ücret alabilmektedirler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri

0 YORUMLAR:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz. . . adınızı (adsız) değitirerek yorum yazınız.

 
 
 

Labels

Labels

Labels