İşletme

 

İşletme Bölümü hakkında bilgi

Marmara Üniversitesi İşletme bölümü 2009 mezunu

   İşletme bölümünden mezun olan bir kişinin çalışma alanları gerçekten ama gerçekten çok fazla geniştir. Hatta birçok işletmecinin boş kalma nedeni çok fazla seçenekten hangisini tercih edeceklerine bir türlü karar verememeleridir. Bu seçeneklerden en önemlilerini iki ana başlıkta toplayacak olursak, Özel Sektör ve Kamu (devlet) Sektörü diyebiliriz.

   Devlet sektöründen başlayalım. Devletimizin kurumlarında çalışabilmek için KPSS'ye girmek gerekir. Bu sınav zor bir sınavdır, ancak (tüm İİBF mezunları gibi) bu sınavdan alacağınız puanla girebileceğiniz 120 çeşit alan vardır. Yani KPSS çok yüksek yerleri hedefleyenler için biraz zor bir sınav ama 120 alan çeşidinin 120’si de çok zor değildir. Bu bölümlerden yarısından fazlası çok yüksek olmayan puanlarla dahi rahatlıkla girebileceğiniz yerlerdir. Bir de KPSS’den 90 ve üstü (bazı yerler için 85 ve üstü de yeterlidir) alarak girebileceğiniz yerler vardır ki bu alanların özel sektörden çok çok daha iyi olduğu bilinmektedir. Başbakanlık, müsteşarlık, kaymakamlık gibi devletin önemli birimlerinde çok yüksek maaşlarla işe başlayabilir (2500-3500 TL), ayrıca devletin çalışanlarına sunduğu birçok imkandan yararlanabilir ve mesai koşulları yönünden çok daha az zorlanabilirsiniz. Bu mesleklerde yükseldikçe maaşınız 4000-4500 TL civarına gelecektir. 

Devlet bana göre değil, devlet çok monoton (ki son saydıklarım için kesinlikle monoton denmez),devlette yükselme noktası bir yere kadar, ben özel bir şirkette üst düzey yönetici olmak istiyorum diyenler veya ben bir daha ÖSS gibi çalışıp o puanları almakla uğraşamam diyenler için şimdi özel sektörü de anlatayım. Özel sektöre girmek, girdikten sonra tutunabilmek sanıldığı kadar kolay değildir. Bunun için okurken kendinizi çok iyi yetiştirmiş olmanız, çeşitli eğitim programlarına katılıp, çeşitli sertifikalar almanız, İngilizce’yi Türkçe kadar iyi bilmekle kalmayıp, ikinci bir dili daha öğrenmeye başlamış olmanız gerekmektedir. Çünkü işletme kesinlikle sadece derslerde öğrenilen bilgilerin yeterli olduğu bir alan değildir. Bu koşullarda olan bir kişi evet iş bulabilir fakat bulduğu iş de çalışma temposu olarak oldukça yoğun ve zor olacaksa da alınan ücret çok tatmin edici bir rakam olmayacaktır. Ben kendimden örnek vereyim. Yukarıda saydığım koşulların çoğunu okurken kendime kattığım için mezun olur olmaz hatta son finalimi dahi olmadan işe girdim. İşe girdiğim yerin bir yeni mezunun girebileceği en iyi ortam olduğunu ve bana çok iyi davrandıklarını söyleyebilirim. Ancak arkadaşlar şunu unutmayın ki; özel sektörde 5000 TL de maaş alabilirsiniz ama bunu alabilmek için şirketinize en az 25000-30000 TL gibi bir para kazandırmanız gerekir. Yeni işe giren yeni mezun bir kişi de bu paraları kazandıramadığı gibi, deneyimsizliği de cabası olduğu için düşük bir ücret alabilecek ve bunu da hak etmesi için tabiri caizse süründürülecektir. Dediğim gibi ben çok iyi insanlarla çalıştım ama bu anlattıklarım özel sektörün acımasızlığıdır. İnsanlar çok iyi olsa da bu süreç çok fazla değişmiyor. Çünkü maalesef ki siz ben bu kadar işi yapamam dediğinizde veya ben bu iş için girmedim ki bu söyledikleriniz benim yapmam gereken işler değil dediğiniz anda, yerinize başkasının bulunması an meselesidir. Hele bir de çok kurumsal bir şirkette değilseniz o zaman iş tanımınız ya da mesai saatiniz diye bir şey yoktur, size söylenen her iş yapmak zorundasınızdır ama buna sesinizi çıkaramazsınız. İşte bu tip nedenlerden dolayı ben de işi bıraktım :) ve yüksek lisansıma yoğunlaştım.Bunların haricinde işletme mezunu ne yapar derseniz; yüksek lisans ve doktora yaparak akademik bir kariyer çizmek de bir seçenektir. (bu sadece işletme için değil her bölümde mevcuttur.) Anadolu’da birçok yeni üniversitenin açılmasıyla bu konudaki kontenjanlar oldukça artmıştır.

   Başka bir seçenek olarak da girişimciliği söyleyebilirim. Tabi ki bunun için de işletme mezunu olmak şart değildir ama girişimcilikle ve yeniliklerle ilgili dersler de görüldüğü için işletme mezunlarının ufku biraz daha genişleyebilir. Yukarıdakilerin içinde kararsız iseniz ve gerçekten ülkemizde olmayan yeni bir ürün fikrine sahip iseniz şartları uygun hale getirip (maddi-manevi), bu fikrinizi hayata geçirmenizi tavsiye ederim. Yani illa ki özel şirket hevesi olanların bu alanda daha çok maddi kazançla daha özgür bir şekilde çalışabileceğini ve aynı zamanda ülkemize de bir yenilik katarak gelişmemizi sağlayacağını söylemek mümkün. Yani işletme mezunu olup, yeni bir fikriniz varsa bunun peşinden gitmeniz de tavsiyelerim arasında tabi kazandıktan sonra. :)Kamu sektöründeki ve özel sektördeki ücretlerden yukarıda bahsetmiştim. Girişimcilikte eğer ki ürün başarılıysa aklınızın almayacağı kadar çok para görebilirsiniz. Akademik kariyerde ise başlangıç maaşınız yaklaşık 1500 TL, eğer profesör olabilirseniz 3500-4000 TL arasında olup maaşınızın 4-5 katını özel şirketlere yaptığınız danışmanlıklar ile kazanabiliyorsunuz.

0 YORUMLAR:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz. . . adınızı (adsız) değitirerek yorum yazınız.

 
 
 

Labels

Labels

Labels