Ekonometri Bölümü

Ekonometri bölümünü kazandınız veya yazmak istiyorsunuz; ama hiç bir bilginiz yok!! Doğru adrestesiniz… Bu yazıyı en içten şekilde yazıyorum ve bu bölümü okumak hevesinde olanlara nasihat niteliğinde sesleniyorum..
Şimdi nette mutlaka araştırma yaptıysanız aşağıdaki tanıma ulaşmışsınızdır

Ekonometri, ekonomi (iktisat) ve istatistiğin birleşiminden oluşan bir bilim dalıdır. Ekonometri ile uğraşan kişilere “matematiksel iktisatçı” da denebilir. Ekonometri eğitimi İktisat teorisi, matematik ve istatistiğin birleşimiyle ortaya çıkan ancak bu üç bilim dalının her birinden ayrı bir bilim dalı olarak tanımlanmaktadır.
Ekonometrinin temel amacı, matematik ve istatistikten yararlanmak suretiyle çeşitli iktisadi sorunları analiz etmek ve en uygun iktisadi kararların alınmasını sağlamaktır.
Ekonometri bölümleri, iktisat bölümlerinden farklı olarak iktisat yanında matematik ve istatistiği de bilen elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Türkiye’ de ekonometri ile ilgili çalışmalara 1960′lı yıllarda planlı kalkınma çalışmaları ile başlamıştır. Bu yıllardan itibaren Türkiye ekonomisinin yapısal analizi ile ilgilendiğinden, ekonominin işleyişinin anlaşılması önem kazanmış ve ekonometrik modeller kurulmaya çalışılmıştır.


Ekonomik kuramların istatistiksel ve matematiksel yöntemlerle sınanmasını ve ekonomi ile ilgili verilerin yorumlanmasını sağlayan bilim dalıdır. Günümüzde daha güçlü bilgisayar ve yazılımların varlığıyla ekonometrik analizlerin gücü artmıştır.
Bu şekilde uzayıp giden yazılara mutlaka rastlamışsınızdır. Şimdi ise ben size 4 – 5 belkide 6 senelik ekonometri tecrübemi paylaşacağım.
Öncelikle Niye Ekonometri?
Yaptığınız araştırmalar sonunda Ekonometri bölümünün diğer İktisadi ve İdari Bilimler fakultesi bölümlerindeki en zor bölüm olduğunu mutlaka okumuşsunuzdur. Bu zorluğun size kazandırdıkları ve kaybettirdikleri neler peki?
Kazandırdıkları:
Bu zorluğun size kazandırdığı hiç bir artısı yok arkadaşlar. İktisat, İşletme, Kamu vs.. iktisadi bilimler bölümlerinde okuyan insanlarla aynı işi yapıyorsunuz, tüm koşullar aynı; ama maalesef siz okulu bitirme telaşı içinde işin içinden çıkılamaz formullerle uğraşırken zamanınız akıp gidiyor. Tüm bölümlerden 2 -3 kat daha zorlanıyorsunuz; fakat aynı kapıya çıkıyor.

Kaybettirdikleri:
Zamanınızı kaybediyorsunuz. Bir iktisat bölümü bir işletme bölümü ile aynı işi yapacaksınız; onlar 4 senede rahat rahat mezun olurken, siz 4 senede bitirmeyi rüyanızda göreceksiniz.
Hele birde dengesiz bir kaç akademisyene denk gelirseniz, al sana şehir efsanesi sonra…
Tavsiyelerim:
Öncelikli tavsiyem Bir bankada çalışmak için bu bölümü okuyorsanız hiç bu kadar zorlanmaya gerek yok. Git İşletme oku, İktisat oku bari kafan rahat öğrenciliğin tadına vara vara okursun.
Ben uğraşmayı severim, daha değişik planlarım var diyorsan, sana karışacak halimiz yok; ama inanın bana bu bölüme gelenlerin yarıdan fazlası pişmandır.
Eğer içinizde ekonometri okuyan arkadaşlar varsa yorumları ile bizlere destek olabilirler, görüşlerini paylaşabilirler.

0 YORUMLAR:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz. . . adınızı (adsız) değitirerek yorum yazınız.

 
 
 

Labels

Labels

Labels