Endüstri Mühendisliği

Ürün veya hizmet üreten kuruluşların verimliliğini yükseltmek maksadıyla insan, makine ve malzemenin etkili bir şekilde kullanılması için yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapılır. Kamu sektöründe ve özel sektöre ait fabrikalarda çalışılabilir. Endüstri mühendisliği gittikçe önemi artan bir mühendislik dalıdır.

Endüstri Mühendisliği Programının Amacı : Endüstri mühendisliği programı, ürün veya hizmet üreten kuruluşların verimliliğini yükseltmek amacıyla insan, makine ve malzemenin etkili bir şekilde kullanılması için yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgili konularda eğitim yapar.


Endüstri Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Endüstri mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4 yıldır. Lisans Programının ilk iki yılında, matematik, fizik, kimya gibi temel fen bilimleri dersleri ile statik, dinamik, mukavemet, malzeme gibi temel mühendislik dersleri, bilgisayar programlama ve ekonomi dersleri verilir. Programın son iki yılında, yöneylem araştırması, istatistik, iş etüdü, ergonomi, mühendislik ekonomisi, tesis planlaması, üretim yöntemleri ve planlaması, envanter ve kalite kontrolü gibi temel endüstri mühendisliği dersleri ile çeşitli bölümlere özgü diğer dersler ve sistem tasarımı konusunda bir proje dersi verilmektedir.



Endüstri Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Endüstri mühendisliği programında başarılı olabilmek için analitik düşünme yeteneğine sahip ve yaratıcı olmak, mühendisliğe ve sosyal bilimlere ilgi duymak gerekmektedir. Bulunması gerekli diğer önemli nitelikler arasında insanlarla işbirliği yapabilme ve düşünceleri başkalarına aktarabilme gücü sayılabilir.

Endüstri Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :


FATİH MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

BOĞAZİÇİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

BİLKENT MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

KOÇ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

ORTA DOĞU TEKNİK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

İSTANBUL TEKNİK İŞLETME FAKÜLTESİ

GALATASARAY MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

YILDIZ TEKNİK MAKİNE FAKÜLTESİ

BAŞKENT MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

BAHÇEŞEHİR MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

DOKUZ EYLÜL MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

İSTANBUL MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

YILDIZ TEKNİK MAKİNE FAKÜLTESİ

GAZİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ

IŞIK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

ULUDAĞ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ

İSTANBUL TİCARET MÜHENDİSLİK VE TASARIM FAKÜLTESİ

ANADOLU MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ

ÇUKUROVA MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ

OSMANGAZİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ

İSTANBUL KÜLTÜR MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ

GAZİANTEP MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

ÇANKAYA MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ

ERCİYES MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

DOĞUŞ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

SELÇUK MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ

ATILIM MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

DOĞUŞ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

BALIKESİR MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ

KOÇ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

SAKARYA MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

KOCAELİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

OSMANGAZİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ

DUMLUPINAR MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

SAKARYA MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

BİLKENT MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

KIRIKKALE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

GAZİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

İSTANBUL TİCARET MÜHENDİSLİK VE TASARIM FAKÜLTESİ

IŞIK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

ÇANKAYA MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ



Endüstri Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Endüstri mühendisliği bölümlerini bitirenlere "Endüstri Mühendisi" ünvanı verilir. Endüstri mühendisliğinin diğer mühendislerden farkı, üretim sistemlerinin tasarım ve işletmelerinde insan faktörünü daima göz önünde bulundurması, sistemlere ve problemlerin çözümüne bir bütün olarak yaklaşabilmesi ve çeşitli mühendislik ve işletme disiplinlerinin sentezini yapabilmesidir. Endüstri mühendisleri fabrikalarda iş analizleri yaparlar. İnsan ile üretim araçlarının en uygun şekilde yerleştirilmesi ile üretimin miktar ve kalitesinin artırılmasına çalışırlar.

Endüstri Mühendislerinin Çalışma Alanları : Endüstri mühendisleri kamu ve özel sektöre ait fabrikalarda iş bulabilirler. Endüstri mühendisliği ülkemizde gittikçe önemi artan bir mühendislik alanıdır. Gerek kamu sektöründe gerek özel sektörde endüstri mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır

0 YORUMLAR:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz. . . adınızı (adsız) değitirerek yorum yazınız.

 
 
 

Labels

Labels

Labels