KPDS

KPDS NE İÇİN ?

 

KPDS çok çeşitli yerlerde kullanılmaktadır. Bunları sıralamak gerekirse;

1-) Kamu Kurumların Yurtdışı Teşkilatlarında sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer kamu görevlilerinin bu sınava girmesi gerekmektedir.

2-) 657 sayılı kanunun 4/B maddesine göre sözleşmeli olarak çalıştırılacak mütercim veya tercümanlar ile çözümleyici ve programcıların bu sınava girmesi gerekmektedir.
3-) 657 sayılı kanun, 926 sayılı TSK Personel kanunu, 2802 sayılı Hakim ve Savcılar kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandar Kanuna göre çalışmakta olanlar ile 399 sayılı KHK'nın 3/C maddesine göre çalıştırılan sözleşmeli personel olarak çalışanlardan KPDS tazminatı almak isteyenlerin bu sınava girmesi gerekmektedir.

4-) Doçentlik sınavına girecek adayların bu sınava girmeleri ve bu sınavdan 100 üzerinden en 70 puan almaları gerekmektedir.

5-) Doktora ve Sanatta Yeterlik Sınavına girecek adayların bu sınava girmeleri ve en 60 puan almaları gerekmektedir.

6-) Araştırma Görevlisi kadrolarına atanmak isteyenler için 1999 yılında KPDS'den 60 puan alma şartı istenmiştir. Bu zorunluluğun tekrar istenip istenmeyeceği konusunda bir kesinlik yoktur.

7-) YÖK kanalıyla Yurtdışına lisansüstü öğrenim görmek isteyenler için 1996 yılında bu sınavdan 40 puan alma zorunluluğu istenmiştir. bu zorunluluğun tekrar istenip istenmeyeceği bilinmemektedir.
 

KPDS Başvuru Koşulları

 

Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (KPDS), yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (aylıklarını bu kanunun ek geçici maddelerine göre alanlar dahil), 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununa göre çalışmakta olanlar, kadrolar karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3/c maddesine tâbi sözleşmeli personel katılabilir. Yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyen diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel de bu sınava katılabilir.

Yurt Dışında Görevlendirilecek Memurların Seçim Esaslarına Dair Yönetmeliğin değişik 7. maddesi gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarınca yurt dışı teşkilatında sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer görevlilerin de bu sınava girmesi gerekmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (B) fıkrasına göre sözleşmeli statüde çalışacak;
a)Mütercim veya tercümanların işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında yabancı dil bilgilerinin asgari (B) düzeyinde,

b)Çözümleyici ve programcıların ise işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında İngilizce dil bilgilerinin asgari (D) düzeyinde olması gerekmektedir.

Bu nedenle, hâlen bu görevlerde çalışmakta olanlardan yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler ile söz konusu görevlerde çalışmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunma arzusunda olan fakülte veya yüksekokul mezunları da bu sınava katılabilirler.
Araştırma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine KPDS sonuçlarının kullanılması olanağı bulunduğundan, Yükseköğretim Kurulunun 16.4.1997 tarih ve 97.13.1034 sayılı kararı uyarınca lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebileceklerdir.

Yükseköğretim Kurulu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dışındaki yurt dışı üniversitelerinin İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı programlarından ve Almanca, Fransızca, İngilizce Öğretmenliği ile bu dillerin Mütercim-Tercümanlık programlarından mezun olan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin alacakları diplomaların denklik işlemlerinin a) mezun olunan program, yükseköğretim kurumunun bulunduğu ülkenin anadilinden farklı ise başvuru sahibinin KPDS'den en az 70 puan alması veya uluslararası geçerliliği bulunan sınavlardan eşdeğer kabul edilen puan almış olması koşuluyla yapılmasına, b) mezun olunan program o ülkenin anadili ile aynı ise alınan diplomaya doğrudan denklik verilmesine karar vermiştir. Bu şartları taşıyarak Yükseköğretim Kuruluna denklik işlemleri için başvuranlara KPDS'ye girebilmeleri için bir yazı verilmektedir.

Herhangi bir kurumda çalışmamakla birlikte yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyen fakülte veya yüksekokul mezunları ile üniversitelerce kendilerinden KPDS puanı istenen öğrenciler de bu sınava katılabilir.


KPDS Başvuru İşlemleri

 

 KPDS'ye katılmak isteyen adaylar, 1 Mart - 10 Mart 2010 tarihleri arasında başvuru yapabilecekler. Başvuru için izlenecek yollar aşağıdaki gibi olacaktır:

2008 veya 2009 KPDS sınavlarından herhangi birine girdiyseniz;
Daha önce ÖSYM’den Şifre almamışsanız; ÖSYM’nin internet sayfasındaki “Aday İşlemleri Sisteminden” Şifrenizi alınız. Alacağınız bu şifre daha sonra ÖSYM’ye yapacağınız tüm sınav başvurularında kullanacağınız tek şifre olacaktır.
ÖSYM’nin tarafınıza daha önce vermiş olduğu Şifreyi hatırlamıyorsanız, size en yakın başvuru merkezine nüfus cüzdanınız ve T.C. Kimlik/Y.U. Numaranız ile birlikte giderek, yeni şifrenizi alınız. Alacağınız bu şifre, daha sonra ÖSYM’ye yapacağınız tüm sınav işlemlerinde kullanacağınız tek şifre olacaktır.

www.osym.gov.tr internet adresinde yayınlanan Başvuracağınız Sınava ait Kılavuz ve Aday Bilgi Formuna ulaşabilirsiniz.

Başvurma süresi içerisinde kılavuzda belirtilen bankalardan(Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Akbank, Garanti Bankası) birine sınav ücretini yatırınız.

www.osym.gov.tr  internet adresinde yayınlanan Başvuracağınız Sınava ait Aday Bilgi Formunu önceden doldurmanız yararınıza olacaktır.

Bankaya sınav ücretini yatırdıktan sonra internet bağlantısı ve yazıcısı olan bir bilgisayarı kullanarak www.osym.gov.tr  internet adresindeki “BAŞVURULAR” başlıklı alana girip ilgili sınava ait bireysel başvuru işlemini seçtikten sonra T.C.Kimlik/Y.U. Numaranız ile şifrenizi giriniz; mevcut bilgilerinizi kontrol ediniz, kimlik bilgileriniz dışında istenilen alanları güncelleyiniz, eksik bilgilerinizi giriniz.

Başvuru İşlemini Tamamla butonuna basınız ve “Başvurunuz Sistem Tarafından Başarıyla Tamamlanmıştır” iletisini bekleyiniz. Bu iletiyi gördüğünüzde Aday Bilgilerim bağlantısından Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinizin dökümünü alınız ve bu belgeyi saklayınız.
.
2008 veya 2009 KPDS sınavlarından herhangi birine girmediyseniz;

www.osym.gov.tr  internet adresinde açıklanan listede yer alan Başvuracağınız Sınava ait Başvuru Merkezlerinden Başvurma Süresi içinde başvuru için randevu verilmesini isteyiniz.

Başvurma süresi içerisinde kılavuzda belirtilen bankalardan(Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Akbank, Garanti Bankası) birine sınav ücretini yatırınız.

www.osym.gov.tr  internet adresinde yayınlanan Başvuracağınız Sınava ait Aday Bilgi Formunu doldurunuz.

Doldurduğunuz Aday Bilgi Formu ile nüfus cüzdanı veya fotoğraflı-onaylı bir özel kimlik belgesi ve Başvuracağınız Sınava ait kılavuzda belirtilen diğer başvuru belgeleri ile birlikte randevu aldığınız gün ve saatte randevu aldığınız başvuru merkezine gidiniz. Başvuru hizmeti ücreti olarak 3,00 TL ödeyiniz.

Bilgilerinizin, başvuru merkezi görevlisi tarafından elektronik ortama girişini izleyiniz, kurallara uygun fotoğrafınızı çektiriniz ve görevlinin size vereceği Aday Başvuru Kayıt Bilgileri dökümünden bilgilerinizi kontrol edip onaylayınız. Sizin ve görevlinin imzaladığı bu belgeyi saklayınız.
T.C. Uyruklu iseniz?
Daha önce ÖSYM’den Şifre almamışsanız; ÖSYM’nin internet sayfasındaki “Aday İşlemleri Sisteminden” Şifrenizi alınız. Alacağınız bu şifre daha sonra ÖSYM’ye yapacağınız tüm sınav başvurularında kullanacağınız tek şifre olacaktır.
T.C. Uyruklu değil iseniz?
T.C. Uyruklu değilseniz ve daha önce ÖSYM’den Y.U. Numarası almamışsanız; ÖSYM’nin internet sayfasındaki “Aday İşlemleri Sisteminden” Y.U. Numaranızı alınız. Alacağınız bu numara daha sonra ÖSYM’ye yapacağınız tüm sınav başvurularında kullanacağınız tek numara olacaktır.

 


0 YORUMLAR:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz. . . adınızı (adsız) değitirerek yorum yazınız.

 
 
 

Labels

Labels

Labels